Schadevergoeding
Als er sprake was van overmatige schade dan werd deze op basis van een taxatie door een onafhankelijk taxateur vergoed. Omdat het beleid gericht was om de edelherten de landbouwgronden te laten benutten behoefden de agrariërs geen preventieve maatregelen te nemen om in aanmerking te komen voor schadevergoeding. Dit in tegenstelling tot bij de meeste andere diersoorten, waarbij maatregelen zoals het verjagen of het ophangen van linten een verplichting is om de schade uitbetaald te krijgen.
Inmiddels hebben steeds meer edelherten de weg gevonden naar de voedselrijke landbouwgronden. Een prima zaak voor het voedselaanbod en goed voor de wildzichtbaarheid. Toen de gedoogpremie eenzijdig werd stopgezet door de Rijksoverheid, omdat dit volgens Brussel verkapte inkomenssteun zou zijn voor de agrarische sector viel een belangrijk fundament onder het agrarisch medegebruik weg. Dit betekende overigens niet dat de geleden schade niet werd en wordt vergoed door het Faunafonds. De actie daarvoor ligt bij de agrarische ondernemer.
Binnen de agrarische sector vormen subsidies en dierpremies en niet onbelangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Voor de meeste agrariërs is het werken met subsidies daarom dagelijkse kost. Zeker nu de schadeafhandeling geheel is gedigitaliseerd is het melden van schade behoorlijk vereenvoudigd. Ondanks het feit dat de schade aan de gewassen door de overheid betaald wordt, is het pijnpunt wel dat er na afloop en niet vooraf betaald wordt. Daar komt bij dat er een eigen risico betaald moet worden van € 250,-- per bedrijf. Bovendien is nu bedacht dat daar bovenop nog € 300,-- aan administratiekosten betaald moet gaan worden.